3Dkunta-projekti käynnistyy
Kuva @ Espoon kaupunki
3Dkunta-projektissa laaditaan kansainväliseen CityGML-formaattiin perustuva koneluettava kaupunkimallin jakelumuoto seuraavien 10 kuukauden aikana. Projektin päällikkö Pasi Lappalainen taustoittaa projektia ja sen tavoitteita.
Kaupunkimallitasoisia tietovarantoja on rakennettu kunnissa käytössä oleviin tietojärjestelmiin viimeisten vuosien aikana. Kaupunkimallin arvioidaan olevan keskeinen osa kuntien toiminta- ja palveluprosesseja, käyttöliittymä kunnan muihin palveluihin. Projektin tavoitteena on vakioida kuntien tuottamien kaupunkimallien koneluettava muoto, mikä mahdollistaa, että malleja hyödynnetään yhtenäisessä muodossa monissa eri käyttötarkoituksissa.
Jotta kaupunkien julkaisupalvelut voisivat julkaista koneluettavaa tietoa, kuntien tulee yhteisesti sopia (vakioida), mitä tietoja ja millaisena tietorakenteena kaupunkimallitietoja julkaistaan tietopalveluna (WFS-palvelu). Tietomallimääritys toteutetaan kansainvälisen CityGML-formaatin mukaisesti. Projektissa tehtävä määrittely koskee laajasti rakennettua ympäristöä eli rakennuksia, katuja ja aukioita, viheralueita, kasvillisuutta ja varusteita.
Projektin ensimmäinen tavoite on asiakaslähtöisesti tunnistaa ja dokumentoida käyttötapaukset, joissa koneluettavaa kaupunkimallia nyt ja lähitulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan ja hyödyntämään. Näitä voivat olla esimerkiksi kaupunkien erilaiset aluekehityskohteet, kuntarojen yli kulkevat kaupunkirakentamiskohteet, simulaatioiden ja ennusteiden laadinta sekä tietojen julkaiseminen valtakunnallisiin viranomaistarpeisiin.
Käyttötapausten perusteella tehtävässä määrittelytyössä hyödynnetään laajasti aiemmin saatua kokemusta KuntaGML ja Infra-O -hankkeista. Lisäksi kaupunkimallin tietoja on mahdollista täydentää IFC tietorakenteessa käytetyillä tiedoilla, jos rakennuksen suunnittelun yhteydessä on tuotettu IFC-määrittelyjen mukainen rakennuksen tietomalli ja se on kaupungin käytettävissä.
Toimijat ja sidosryhmät
3Dkunta-projekti toteutetaan yhteystyöhankkeena, jossa käydään laajaa vuorovaikutusta julkishallinnon ja alalla toimivien yritysten kesken.
T&K-hankkeena toteutettavan projektin tilaajina on Kehto-yhteistyössä toimivia kaupunkeja. 3Dkunta-projektissa syntyvien tietosisältöä ja tietopalvelutoiminnallisuutta koskevien määrittelyjen ja kuvausten kaikki oikeudet siirtyvät Kuntaliitolle ja sen jäsenkunnille korvauksetta projektin päätyttyä.
Tuloksilla haetaan välitöntä hyötyä
Projektissa toteutetaan aktiivista viestintää, joka vahvistaa paikkatietoalan tietoisuutta koneluettavien kaupunkimallien hyödyntämismahdollisuuksista ja nopeuttaa tulosten nopeaa käyttöönottoa. Käyttöönotto ei todennäköisesti edellytä uusien järjestelmien ja ohjelmistojen hankintaa niissä kunnissa, jotka ovat jo aiemmin tehneet kaupunkimalleja rakenteellisessa muodossa. Ne kunnat, jotka eivät ole vielä toteuttaneet rakenteellista kaupunkimallia ja siihen perustuvaa tietopalvelua, voivat hyödyntää projektin lopputulosta tulevissa palvelu- ja järjestelmähankinnoissaan.
Projektin keskeiset tuotokset syntyvät työpajoissa. Työ painottuu kuudelle ensimmäiselle kuukaudelle siten, että tuloksia julkaistaan alkukeväästä 2019. Valmista pitäisi olla kokonaisuudessaan kesäkuun 2019 aikana.
Projektin etenemistä voi seurata www.3dkunta.fi -sivustolla. Projektin toteuttamisen aikana tulee väistämättä eteen haasteita, joihin ei ole olemassa valmiita ratkaisumalleja. Sivustolta toivottavasti löytyy apua näiden haasteiden ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen.
Pasi Lappalainen
Kirjoittaja toimii 3Dkunta-projektin projektipäällikkönä